Krásy staveb poválečné architektury

Dne 14. října se malá skupinka vedená doc. Vorlíkem vydala po Starém Městě, aby prozkoumala krásy zdejší poválečné architektury. Celá exkurze začala u "kyvadla", kde nám bylo vysvětleno, jak se v průběhu let měnilo panoráma Prahy díky tomu jaké, jak vysoké a na jakých místech se stavěly (výškové) stavby. Proč se na některých místech staví výškové budovy a kde se nejspíš bude Praha dál rozšiřovat. Následně jsme si ukázali jakou cestou se budeme ubírat a vyšli jsme do ulic.
První zastávka byla u Hotelu InterContinental, kde nám byl vysvětlen záměr architekta, proč je budova navržená právě takto a jak zohledňoval okolní budovy. Také jsme se dozvěděli, že při rekonstrukcích je důležité pečlivě dodržovat materiály nahrazovaných částí, může to totiž změnit celkové vzezření budovy a nezachová se tak původní myšlenka architekta. Naše další kroky se ubíraly směrem k  Anežskému klášteru, Budově Mezinárodního svazu studentstva, Obchodnímu domu Kotva a dalším. U každé budovy jsme se dozvěděli její historii a interpretaci záměru architekta. Každou z budov nám vykládal jeden z pěti doktorandů semináře poválečná architektura.
Myslím, že jsme si každý mohl udělat pěkný obrázek o poválečné architektuře, motivy a trendy dané doby, proč se často budovy stavěly v "komunistickém stylu" a kdo byli významní architekti té doby.

... Budova Mezinárodního svazu studentstva (velmi citlivé zapojení do okolní zástavby) ...

... Hotel InterContinental, bývalá špička mezi hotely...

...na této budově jsme si vysvětlovali, že pokud odebereme některé důležité prvky budovy, měníme tak její celkový vzhled...

...OD Kotva, aneb jak na co nejmenší pozemek dát co nejprostornější budovu ...

... zde je nepovedená "napodobenina" domu, který zde původně stával ...

Komentáře