Ochutnávka ze života architektů

Ochutnávka ze života architektů

6. listopadu to v našem atelieru žilo již od ranních hodin. Měli jsme totiž první prezentaci svého vlastního projektu střecha nad hlavou. Řádně jsme všichni přichystali jak vystavovací prostory, tak hlediště, ve kterém bylo od 15 židlí navíc pro odbornou porotu z AVU. Po instalaci plachty každého z nás už jsme jen čekali, až se vynoří studenti z umělecké školy a my budeme moct postupně představit svou dosavadní práci v atelieru. Každý měl svůj návrh něčím specifický a pedagogové druhé skupinky nám poskytovali potřebnou zpětnou vazbu na náš projekt. 

Já sám jsem vymyslel jako přístřešek pro lidi na okraji společnosti stavbu s názvem MAJÁK. Jde o obydlí situované do přístaviště Holešovice, kde ,jak jsem se dočetl, je větší množství bezdomovců.
Moje stavba reaguje právě na přístav, vodu a okolní lodě. Koncept vychází z majáku, kde pro jednodušší postavení stavby jsem půdorys zjednodušil na hexagon.
 Stavba je dvoupodlažní kónického tvaru. Má plnit funkci dočasného bydlení pro lidi bez domova a zároveň je hlídací věží pro sousedící sklad štěrků a písků a samotný přístav, ve kterém je rušno hlavně přes letní měsíce. Zvolený tvar půdorysu umožňuje pohled na sklad a přístav zároveň, protože je to v úhlu asi 120 stupňů. 
V přízemí je tedy hlavní obytná část, kde se nachází skříně, sprchový kout, kuchyně a místo ke stolování. První patro je určeno ke hlídání, protože se v každé ze stěn nachází okno. Zároveň je to určené ke spaní, protože půlku podlaží vyplňuje postel. 
Materiál pro fasádu souzní s okolními kovovými trupy lodí, kterých je přístav plný. Stavba tedy bude pokryta kovovými plechy, které mohou být různého materiálu, budou časem pracovat a vytvoří tak zajímavou fasádu. 










Komentáře